Reanimatie Lisserbroek

Reanimatie Lisserbroek

WIE BEN IK

Lisserbroek – Siep Mol woont 26 jaar in de gemeentekern Lisserbroek. Sinds 2002 is hij het aanspreekpunt voor iedereen in de Haarlemmermeer en de noordelijke Bollenstreek die een cursus reanimatie of AED willen volgen. 

Siep (62) is zelf hartpatiënt en dit is voor hem dé drijfveer om de organisatie van reanimatie- en AED- cursussen op zich te nemen. Het is alweer meer dan 23 jaar geleden had hij het aan zijn hart kreeg en dat moment staat hem nog helder voor de geest: “Ik zat in het vliegtuig naar Montreal en voelde me niet goed worden”. Gedotterd.  “Ik had totaal geen idee wat me mankeerde, maar had wel pijn op mijn borst en last van mijn arm. Ik moest nog overstappen op een volgende vlucht en heb mijn koffer toen maar in mijn andere hand gehouden. Pas toen ik terug was in Nederland ben ik bij een huisarts geweest. Hij liet me onmiddellijk opnemen. Ik moest gedotterd worden en mocht daarna niet fanatiek meer sporten, terwijl ik dat tot die tijd altijd had gedaan. Sindsdien is reanimatie een soort tweede passie voor me geworden.”

Cursus. Tijdens de cursus krijgen de deelnemers volop de gelegenheid om vragen te stellen. “Een aantal cursisten hebben toch van redelijk dichtbij iets meegemaakt en willen weten wat ze bij een eventuele volgende keer beter kunnen doen. Toch blijft het eng om te het te moeten doen, ook na de cursus. Maar al doe je maar 75 procent van wat je tijdens de les het geleerd, dan nog ben je een enorme hulp voor de verpleegkundigen. Natuurlijk hoopt iedereen, dat hij het geleerde nooit in praktijk hoeft te brengen. Maar je weet na zo’n cursus wel wat je moet doen als het nodig is.”

AED’s.  Siep heeft door middel van sponsoring gezorgd voor drie AED’s in Lisserbroek. Hierdoor is Lisserbroek een zgn. “6-minuten-zone” geworden en zijn de bewoners niet meer afhankelijk van de aanrijtijden van de ambulances. Voor het bedienen van het apparaat moet je een aparte cursus volgen. “Er komt meer bij kijken dan je denkt. Neem alleen al de omgang met het publiek. En wat dacht je van je eigen veiligheid, je moet natuurlijk geen stroomstoot geven als je naast het slachtoffer zit terwijl die in een plas water ligt.”